Ruiterclub Zonnehoef werd opgericht in 1977 door enkele fanatieke paardenliefhebbers. Voorzitter en stichter was Leon Vaes die de club met veel enthoesiasme door de beginperiode loodste. In 1978 werd de eerste Pinksterjumping ingericht onder het voorzitterschap van Leon, samen met een 5-tal bestuursleden. In 1980 werd de eerste interclubtitel binnengehaald met als ruiters van het eerste uur M. Daniëls, C. Ruysen, V. Vanherle en R. Vaes.

In 1988 komt er een nieuw, jong en dynamisch bestuur. Van dan af kent de club een belangrijke groei wat betreft ledenaantal, accomodaties en infrastructurele uitbouw, activiteiten en wedstrijden. Voorzitter werd Jan Van Manshoven.

De nieuwe bestuursploeg werkt met duidelijke doelstellingen op korte en lange termijn. De statuten werden aangepast en er werd een missie naar voren geschoven. In 1996 werd Zonnehoef een officiële VZW.

De traditionele Pinksterjumping werd behouden en is ondertussen uitgegroeid tot één van de mooiste en grootste jumpings van de K.R. Een najaarsjumping werd aan de jaarkalender toegevoegd en een eerste K.R. B-wedstrijd  werd in 2018 op de terreinen aan de Basvelden ingericht.. Sinds 2002 is er ook jaarlijks een K.R.dressuurwedstrijd op deze locatie.. Naast deze officiële organisaties in het kader van de Kempische Regionale worden er ook nog allerhande andere activiteiten en festiviteiten ingericht. 

In 2002 werd op de Basvelden een eigen rijhal met bijbehorend cafetaria voor de leden ingehuldigd. Dit betekende ongetwijfeld het hoogtepunt uit de geschiedenis van vzw RC Zonnehoef. Voorzitter en bezieler werd vanaf 2006 en is tot op heden Lucien Forier. In juni 2013 werd onder zijn leiding een vernieuwde kwaliteitsvolle springbuitenpiste aangelegd en in juli 2014 kwam er een geopad-bodem !

Door de huidige infrastructuur werd voldaan aan één van de belangrijkste doelstellingen van de club, nl. oefenaccomodatie ter beschikking stellen van alle leden zodat zij zich kunnen vervolmaken in de kunst van het paardrijden. Wij danken de Gemeente Zonhoven voor de jaarlijkse steun die wij mogen genieten bij onze activiteiten!